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This bulletin applies to real estate brokers, property managers and 

mortgage brokers.  

 

A brokerage can pay a referral fee to an unlicensed person if the activities 

of that person did not require a real estate broker, property management 

or mortgage broker licence under the Real Estate Act (Act).  

 

A brokerage must not pay a referral fee to an unlicensed person if the 

services they render to a trade in real estate, property management 

services or deal in mortgages, requires a licence under the Act. 

 

Referral fee to unlicensed persons and restriction 

A referral is the act to recommend or direct a person for service, 

assistance, or business to another person or business.  If the services of 

the unlicensed person fall under the definition of a trade in real estate, 

property management or a deal in mortgages, the brokerage must not 

pay a referral fee to the person. 

 

Referrals to lending institutions  

Part of the definition of a mortgage broker under the Act includes 

soliciting someone to borrow money from a lending institution.  The 

court case Toronto Dominion Bank v. Real Estate Council of Alberta 

(2002), 316 A.R. 280 (Alta Q.B.) addresses this issue.  The court decision 

was if a real estate broker refers clients to a specific lending institution 

and obtains a fee from the institution it is “soliciting” people to borrow 

money. In this instance, the real estate broker must obtain the necessary 

mortgage broker licence prior to engaging in this activity. 

 

Referrals to a single lending institution 

When a mortgage broker represents a specific lending institution, the 

mortgage professional must not pay referral fees to unlicensed persons.   

As the mortgage broker has access to only one lender, this would be the 

same as the unlicensed person making the referral directly to the lending 

institution and receiving a fee.  The unlicensed person is “soliciting” 

people to borrow money. 

 

Referrals to mortgage brokers not affiliated with a lending institution 

The court further contemplates that if the referral is to a mortgage broker 

that deals with many lending institutions, the person who makes the 

Purpose:  This bulletin outlines the obligations when an 

industry professional pays an unlicensed person.  
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referral is not persuading or soliciting a person to borrow money. The 

referral is simply to put a potential borrower in touch with a mortgage 

broker, who may solicit a lending institution on the borrower’s behalf. 

 

When a mortgage broker does not affiliate with a specific lender, they can 

pay referral fees to unlicensed persons.  In this instance, the referral is 

simply to put a potential borrower in touch with a mortgage broker.  The 

mortgage broker reviews the borrower’s information and then solicits 

various lending institutions on the borrower’s behalf.  The unlicensed 

person is not “soliciting” people to borrow money, as they have no 

influence on the final lender chosen for the mortgage. 

 

Related information  

Legislation  

• Real Estate Act – sections 1(1)(j)(q)(r)(s.1)(v)(x)  

• Real Estate Act Rules – sections 1(1)(bb), s.50(d), s.66(d) 

 

Information bulletins 

• Mortgage – When Licence Required 

• Referrals – Industry Member Requirement 

 

 

 

 

 


	Referral fee to unlicensed persons and restriction
	Referrals to lending institutions
	Referrals to a single lending institution
	Purpose:  This bulletin outlines the obligations when an industry professional pays an unlicensed person.
	Information bulletins

